Policistična bolest bubrega

Policistična bolest bubrega (PKD) kod mačaka je nasledna bolest kod koje se stvaraju višestruke ciste ispunjene tečnošću na oba bubrega.

Bubrežne ciste kod mačaka koje su prisutne od rođenja nastaju iz preteča nefrona koji su osnovna jedinica za pročišćavanje krvi u bubregu, a broj i brzina rasta cista varira od mačke do mačke.

Zbog prisutnosti cista je poremećena normalna diferencijacija bubrežnog parenhima te zavisno od broja cista dolazi do oštećenja bubrega, odnosno zatajenja bubrega.

Mačka sa malobrojnim i malim cistama ne pokazuje nikakve kliničke simptome dok kod većine mačaka početne male ciste se polako povećavaju sa rastom i razvojem životinje te će mačka simptome bolesti pokazivati kasnije u životu, oko 7 i 8 godine života kada će ciste veličine nekoliko centimetara u prečniku već uzrokovati značajno oštećenje bubrega i povećanje abdomena.

Ukoliko želite da oglasite psa , mačku ili neku drugu životinju za udomljavanje, molimo vas pripremite kratak opis životinje, slike i broj telefona na koji vas neko može kontaktirati. Hvala! Udomi, ne kupuj!

Postavi oglas