Mačji idiopatski cistitis

Šta je mačji idiopatski cistitis:
Bolest donjih mokraćnoih puteva mačaka (FLUTD) – skup kliničkih znakova povezanih sa abnormalnim mokrenjem mačaka. Neki uzroci FLUTD-a su: infekcije, kamenje, pesak ili kristali u mokraćnoj bešici. Kada stanje nema prepoznatljiv uzrok, naziva se mačji idiopatski cistitis (cistitis – upala mokraćne bešike).Mačji idiopatski cistitis (FIC) je isključiva dijagnoza koja se postavlja nakon što se eliminišu svi uobičajeni ili poznati uzroci kliničkih znakova. Najčešći je kod mačaka mladih do srednjih godina. Ovo stanje se takođe naziva Pandora sindrom, budući da ključni uzroci stanja mogu izazvati abnormalnosti u mnogim organskim sistemima ,i uzima u obzir stres kao bitan faktor koji koji doprinosi njegovom razvoju. Opadanje dlake mogao bi biti još jedan od simptoma.

Najčešći klinički znakovi slični su onima koji se viđaju kod drugih bolesti mokraćnih puteva: napinjanje prilikom mokrenja, krvava ili obojena mokraća, učestalo mokrenje, mokrenje na neuobičajenim mestima, nemogućnost mokrenja (ovo je kritična hitna situacija kada macu odmah morate odvesti kod veterinara!)

Preporuka:
Dijagnostički plan: Trebalo bi uraditi kompletnu krvnu sliku sliku (CBC) i biohemijske analize krvi, kompletnu analizu urina, kulturu mokraće i testovie osetljivosti na antibiotike, ultrazvuk abdomena kako bi se pogledala struktura bešike i prisutnost kristala ili kamenja u bešici. Kao krajnja mera u slučaju da promena ishrane, urinaarnih antiseptika i antibiotika ne da rezultate,
cistoskopija ili endoskopski pregled, biopsija uretre i mokraćne bešike su krajnja metoda dijagnostike.

Lečenje:
Rešavanje faktora stresa, to često uključuje korišćenje lekova za ublažavanje teskobe (anksioznosti) tipa pet calm, zylken….

Održavajte posude sa vodom čistim i napunjenim svežom vodom. Održavajte redovni dnevni raspored uključujući vreme za hranjenje, igru, ljubav i odmor.Budite dosledni pravilima za svoju mačku: nemojte dopustiti vašoj mački da se jedan dan penje na pult, a drugi je grdi.

Ako vaša mačka jede suvu hranu, povremeno koristite hranilicu igračkicu umesto obične posude za hranu. Dodajte penjalice,grebalice, skrivalice za mačke i igračke sa kojima se mačka može igrati. Eliminišite strane mačke od ulaska u vaš životni prostor jer one mogu biti izvor stresa. Smanjite konkurenciju između mačaka u vašem domu tako što ćete osigurati da ima dovoljno krevetića (jedan krevetić više od broja mačaka u domu), mesta za odmor i osigurajte da sve mačke imaju lak pristup hrani i vodi.

Osim toga, ovo stanje se smatra bolnim, pa se koriste lekovi protiv bolova kako bi se ublažila nelagodnost prilikom epizoda.

Takođe se mogu propisati antispazmodički lekovi za sprečavanje grčeva uretre.

Promenu u ishrani: što veći udeo vlažne hrane u koju čak možete dodavati vodu. Preći na ishranu koja zakišeljava mokraću I otapa postojeće, odnosno prevenira nastajanje novih kristala ( Urinary s.o.)i. Prognoza: Ponavljanje stanja može biti uobičajeno. Lečenje može pomoći u smanjenju učestalosti ili poboljšanju kliničke slike i tako ublažiti nelagodnost vaše mačke. Ključno je paziti na razvoj kliničkih znakova i, biti svestan promena u okolini koje mogu izazvati ponovnu pojavu usled stresa.

Read more

Besplatna sterilizacija uličnih mačaka

Read more

Dijabetes kod pasa i mačaka

Dijabetes (šećerna bolest) se nažalost sve češće javlja kod kućnih ljubimaca. Razlog je što ljubimci sve više borave samo u zatvorenom prostoru, nemaju dovoljno fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana. Gojaznost životinje je najvažniji faktor rizika za razvoj dijabetesa.

Postoji i genetska predispozicija kod nekih rasa pasa i mačaka: jazavičar, pudla, pomeranci, doberman, zlatni retriver, labrador retriver, mini šnaucer, bigl, sijamska i birmanska mačka.

Dijabetes se može javiti u bilo kojoj starosnoj dobi, ali je češći kod pasa starijih od 4 godine, i uglavnom se dijagnostikuje u 6-7. godini života, češći je kod ženki, može se javiti i u toku trudnoće.
Kod mačaka se uglavnom dijagnostikuje od 6. godine života i više.

Simptomi na koje treba da obratite pažnju su: pojačano i često uriniranje, pojačana žeđ, pojačana glad, mršavljenje uz dobar ili pojačan apetit, umor, smanjena fizička aktivnost i zamućenje očiju.

Važno je da se što pre počne sa terapijom, kako ne bi došlo do komplikacija bolesti.

Kao i kod ljudi može se javiti dijabetes tipa 1 i 2 (insulin zavisni i nezavisni tip).
Dobra vest je da uz adekvatnu terapiju, insulin, kontrolu šećera u krvi, adekvatnu ishranu, promenu načina života i fizičku aktivnost ljubimac može živeti dugo i kvalitetno.

Ako primetite neke od simptoma, npr. uočili ste mršavljenje, a ljubimac ima normalan apetit, primećujete da se brže umara itd. Ovo su svakako simptomi koji ukazuju da postoji neki problem (ne mora biti dijabetes), dovedite ljubimca na pregled.

Read more

Ortopedija – hirurgija pasa i mačaka

Nažalost povrede i prelomi se dešavaju i važno je da se kod svakog jačeg udarca, pada, saobraćajne nesreće i povrede uradi detaljan pregled i snimanje.

Otvoreni prelomi su očigledni, a zatvoreni prelom (kada je koža očuvana, nema rane) može se utvrditi samo snimanjem.

Kod sitnih fraktura ili naprsnuća kosti životinja u početku ne mora da ispolji simptome, bol, cviljenje, hramljanje, ali ih je svakako važno ustanoviti i sanirati.

Nekada je potrebna hirurška intervencija kako bi se kosti dovele u pravilan položaj i lepo srasle.
Na slici je prelom butne kosti koji smo uspešno sanirali intramedularnom fiksacijom.

 

Za sve hitne intervencije pozovite nas na brojeve ☎️ 064/05 15 600 i  064/ 972 43 69

Read more

Kamenac, plak, neprijatan zadah, problemi sa zubima ljubimca!?

ULTRAZVUČNO UKLANJANJE kamenca i plaka je najbolje rešenje ako postoji ovaj problem koji se sve češće javlja kod ljubimaca posle 3-4 godine starosti.

Zašto je važno na vreme ukloniti kamenac i naslage sa zuba?

Vremenom nakupljeni kamenac i naslage mogu dovesti do razvoja paradontalne bolesti, crvenih i otečenih desni koje krvare, do klimanja i ispadanja zuba.
Sve ovo je jako bolno za ljubimca, koji zbog toga odbija hranu, a posledične infekcije mogu izazvati probleme i na drugim organima.

Ultrazvučno uklanjanje kamenca i sve stomatološke intervencije radimo u inhalacionoj anesteziji.

Read more

Da li redovno vakcinišete vašu macu protiv zaraznih bolesti?

Kao zaštita od zaraznih bolesti mačaka, daje se trovalentna vakcina koja štiti mačke od 3 najvažnije bolesti: panleukopenije, rinotraheitisa (mačiji herpes virus) i kalciviroze (kalci virus).

Vakcina se daje prvi put sa 8 nedelja starosti, druga 3 do 4 nedelje posle prve, treća je opciona, ali se preporučuje 3 do 4 nedelje posle druge vakcine. Nakon toga vakcina se daje jednom godišnje.

Postoji i četvorovalentna vakcina koja pored ove tri bolesti štiti i od hlamidioze, ali se ona ređe koristi.

Vakcina protiv besnila je po zakonu obavezna, kao i obeležavanje mace. Prva vakcina daje se od 3. meseca starosti, a posle jednom godišnje.

Vakcinaciju mačaka i pasa, obeležavanje životinja, izdavanje dokumenata možete uraditi u našoj ambulanti.🤗

Read more

Koko traži gazdu koga će usrećiti

img_1_1631475835700-3.jpg IMG_20210912_151655_1-4.jpg IMG-9c78094e36c46404d9f4704419c80202-V-2.jpg img_2_1631475894764-Copy-0.jpg received_898328224107150-Copy-1.jpeg

Ovo je Koko, uplašena lutkica nađena 11. septembra pored azila.
Uhranjena, negovana, pitoma – očigledno « sveže izbačena ».
Ima oko godinu i po dana; sterilisana je, u toku je kratak oporavak, a onda joj je neophodan dom, jer nemamo kud s njom.
Ona neće više rasti- to je večita bebica koju ćete moći da držite u naručju i krilu ceo (njen) život. Ko god ju je upoznao, raznežio se zbog njene umiljatosti.
Ona dođe i pruži šapicu da te podseti ako si neko vreme zaboravio/la da je pomaziš.
Ona voli kauč i kekse od cimeta, a ušice joj se mrdaju od miline kad joj tepaš.
Koko ima higijenske navike; mirnije je prirode, ali voli da skita.
Ovo predivno krhko stvorenje neće opstati na ulici. DELITEEEEEEEE da joj što pre nađemo odgovornog udomitelja koga će usrećiti!!!
Beograd. Obezbeđen prevoz. Udomljava se uz ugovor o udomljavanju.
(ne propustite da pogledate video, da vidite kakav je šećer kad se opusti!)

Read more

KCN Matine – DR Vladimir Zivkovic

Read more

Sfinks mačka

Read more

Mačija sida

Read more

April, mesec borba protiv srčanog crva. Testirajte svoje ljubimce na vreme!!!

Ukoliko želite da oglasite psa , mačku ili neku drugu životinju za udomljavanje, molimo vas pripremite kratak opis životinje, slike i broj telefona na koji vas neko može kontaktirati. Hvala! Udomi, ne kupuj!

Postavi oglas