Tetanus kod pasa 🐕

Kod pasa bolest izaziva bakterija koja u telu životinje stvara otrove koji oštećuju nervno tkivo, pa s tim stvaraju jak grč mišića.

Ova opasna bakterija u organizam ulazi kroz ranu na telu, koja se brzo zatvara. Najčešće ulazno mesto bakterije je kratkotrajna duboka rana na mestu gde je bio mlečni zub.

Bakterija se nalazi najčešće u konjskoj balegi, ali i svuda oko nas, jer bakterije u prirodi mogu da žive i do 10 godina.

Zbog toga se smatra da je ova bakterija veoma opasna, jer pas često stavlja u usta razne predmete, koji su pomešani sa zemljom, zaprljane predmete koje nađe i tako se zarazi.

Ukoliko je pas oboleo, dolazi do otežanog kretanja, otežanog i plitkog disanja, otežanog uzimanja i gutanja hrane i vode.

Kod psa je javlja i karakterističan izraz lica, pa se često čini kako se pas smeje. Usta su zatvorena i razvučena, oči nakošene, uši tvrdo ukrućene i visoko postavljene.

Bolest traje od dve do tri nedelje, a pas može uginuti usled gušenja.

Ukoliko želite da oglasite psa , mačku ili neku drugu životinju za udomljavanje, molimo vas pripremite kratak opis životinje, slike i broj telefona na koji vas neko može kontaktirati. Hvala! Udomi, ne kupuj!

Postavi oglas