Cistitis predstavlja upalu mokraćne bešike

Cistitis predstavlja upalu mokraćne bešike. Najčešći uzrok upale kod pasa je bakterijska infekcija. Bakterije sa površine kože ulaze preko otvora izvodnog mokraćnog kanala i migriraju prema mokraćnoj bešici.

Dijagnoza cistitisa postavlja se na osnovu istorije bolesti i kliničkog pregleda. Potrebno je uraditi analizu urina da bi se utvrdilo da li su prisutne bakterije i ćelije koje se javljaju kod zapaljenja. Da bi se utvrdilo koje su bakterije prisutne i koji antibiotik je najefikasniji za lečenje infekcije potrebno je uraditi zasejavanje urina na hranljive podloge (urinokultura).

Infekcije mokraćne bešike leče se antibioticima. Veoma je važno da ispoštujete uputstva Vašeg veterinara i da lekove dajete onoliko dugo koliko je to propisano, čak i kada izgleda da je Vašem ljubimcu bolje pre završetka tretmana. Nepotpun tretman može da dovede do recidiva i razvijanja otpornosti bakterija prema antibioticima.

Mokraćno kamenje

Mokraćno kamenje (uroliti) javljaju u oko 1% pasa. Uroliti se sastoje od kristalisanih minerala, kao što su struviti, oksalati, urati, cistin, ili kalcijum fosfat. Određene rase imaju veću sklonost ka urolitijazi. To su dalmatinci, jazavčari, baseti, engleski buldozi, jorkširski terijeri, irski terijeri, lasa apso, mini pudle, šnauceri, ši cu i čivave. Kamen se može naći bilo gde u urinarnom traktu. U mokraćnoj bešici on izaziva iritaciju, čime se povećava verovatnoća za nastanak cistitisa ili bakterijske infekcije. U uretri mogu izazvati delimičnu ili potpunu opstrukciju. Kada se to dogodi, protok urina se smanjuje. Kada nastane potpuna opstrukcija, urin se zadržava u telu. Bubrezi ne mogu dalje da prečišćavaju krv, što se za nekoliko dana može završiti smrtnim ishodom.

Pas koji pati od urolitijaze ima simptome slične cistitisu. Često mokri po malo, povraća, odbija hranu, i javlja se bol u stomaku. Dijagnoza urolitijaze zasniva se na analizi urina. Rentgenski snimak, ultrazvuk i analiza krvi takođe mogu biti korisni. Za pravilan tretman, veterinar mora utvrditi mineralni sastav kamena, otkrivanjem kristala u urinu ili sakupljanjem kamenja kateterizacijom ili hirurškom intervencijom.

Neke vrste kamena mogu se rastvoriti posebnom dijetiranom hranom ili se mogu isprati iz mokraćne bešike pomoću urinarnog katetera, a za neke vrste je neophodna hirurška intervencija. Nakon uklanjanja kamena, pas mora biti na određenom režimu ishrane da bi se preveniralo da se kamen ponovo stvori. Svaka vrsta kamena nastaje pri određenom pH urina. Zato je potrebno koristiti posebnu dijetiranu hranu koja potstiče povećano unošenje vode, smanjenje mineralnog sadržaja urina i stvaranje pH koji je inkopatibilan sa vrstom kamena koji je uklonjen.

Ostale bolesti

Ostala stanja koja mogu izazvati urinarne probleme su tumori mokraćnog sistema i bolesti prostate. Tumori mokraćne bešike i uretre su retki kod pasa. Oni mogu izazvati pojavu krvi u mokraći i opstrukciju uretre. Operacija i hemoterapija mogu pomoći, ali je prognoza neizvesna, zato što ovi tumori imaju visoku stopu maligniteta.

Ukoliko želite da oglasite psa , mačku ili neku drugu životinju za udomljavanje, molimo vas pripremite kratak opis životinje, slike i broj telefona na koji vas neko može kontaktirati. Hvala! Udomi, ne kupuj!

Postavi oglas