Koliko je vode zapravo potrebno psima?

Voda je ključna komponenta zdravlja svakog psa, a pravilna hidratacija igra važnu ulogu u održavanju optimalnog funkcionisanja organizma.

Količina vode koju pas treba svakodnevno konzumirati zavisi od različitih faktora, a jedan od ključnih je veličina psa.

Mali psi, kao što su čivava, pomeranac ili maltezer, obično imaju manje potrebe za vodom u poređenju sa većim pasminama. Ipak, važno je napomenuti da individualne razlike mogu igrati ulogu, a aktivnost psa, temperatura okoline i zdravstveno stanje takođe utiču na potrebe za vodom.

Preporučuje se da mali psi konzumiraju otprilike 30 do 60 mililitara vode po kilogramu telesne mase dnevno. To znači da pas od 5 kilograma treba uneti između 150 i 300 mililitara vode dnevno. U toj kategoriji, svakako treba pratiti individualne potrebe psa.

Srednje veliki psi, kao što su labrador, buldog ili koker španijel, obično zahtevaju malo više vode nego manji psi. Preporučena količina vode za ove pse može se kretati između 60 i 90 mililitara po kilogramu telesne mase. Dakle, pas od 20 kilograma trebao bi konzumirati između 1200 i 1800 mililitara vode dnevno.

Veliki psi, poput nemačkog ovčara ili rotvajlera, obično imaju veće potrebe za vodom zbog svoje mase i aktivnosti. Preporučena količina vode za ove pse može biti između 90 i 120 mililitara po kilogramu telesne mase. Na primer, pas od 40 kilograma trebao bi uneti između 3600 i 4800 mililitara vode dnevno.

Naravno, ovo su samo uopštene smernice, a individualne potrebe mogu varirati. Važno je pratiti ponašanje vašeg psa i osigurati mu pristup svežoj vodi u toku dana. Ako primetite da pas pije više ili manje vode nego obično, ili ukoliko primetite bilo kakve promene u ponašanju ili zdravstvenom stanju, preporučljivo je konsultovati se sa veterinarom.

Ukoliko želite da oglasite psa , mačku ili neku drugu životinju za udomljavanje, molimo vas pripremite kratak opis životinje, slike i broj telefona na koji vas neko može kontaktirati. Hvala! Udomi, ne kupuj!

Postavi oglas