Povraćanje i proliv kod pasa

Psi povremeno povremeno mogu povraćati i imati proliv. Ako se to javlja retko, ne znači da su psi ozbiljno bolesni i da je potrebno odmah neko ozbiljnije lečenje. Nekada će biti dovoljno da se promeni hrana ili da pas jede dijetnu hranu. Vrlo često vlasnici pogreše i daju svom ljubimcu „hranu sa stola“, to znači hranu koju mi jedemo, a uvek u razgovoru vlasnici kažu: “Tako me milo gleda dok jedem, da jednostavno ne mogu da odolim i dam mu malo od svog zalogaja“. Najčešće će psu naškoditi sve vrste belančevina /meso,jaja sir, pavlaka, mleko, …Ako povraćanje i proliv traju duže vreme, morali bi potražiti pomoć veterinara, jer može doći do većeg gubitka tečnosti I dehidratacije  gubitka belančevina preko creva (hipoalbuminemije), poremećaja acido-bazne ravnoteže i poremećaja elektrolita. Povraćanje je refleksna radnja koja rezultira snažnim izbacivanjem želučanog i /ili crevnog sadržaja kroz usta. Proliv u sebi sadrži povećanu
količinu vode i javlja se učestalo u toku dana i noći.

Osim povraćanja i proliva, vlasnik će primetiti da je pas mirniji, odbija hranu, ponekad čak može biti i uznemiren, može imati temperaturu, a u stolici i povraćenom sadržaju može biti i krvi.
Najčešći uzroci koji mogu dovesti do povraćanja i proliva:

  • promene u ishhrani i davanje neadekvatne hrane,
  • netolerancija prema nekim sastojcima hrane /alergija na hranu/,
  • infektivni agensi /bakterije, virusi, gljivice, paraziti/,
  • lekovi i toksini,
  • bolesti metabolizma /bubrežne bolesti, bolesti jetre,dijabetes, smanjena funkcija nadbubrežne žlezde,
  • strana tela u želucu i crevima,
  • pankreatitis, pyometra u kuja, upala prostate, sepsa, itd.
  • tumori u želucu i crevima, limfosarkomi, itd.

Ako se povraćanje i proliv u pasa javlja često u toku meseca ili godine, moramo uraditi neke dijagnostičke testove. U to spadaju kompletna krva slika, biohemijske analize krvi (koje uključuju parametre bubrega, jetre, pankreasa, količinu elektrolita, totalne proteine, šećer, itd. ) Zatim analiza urina, koja će pokazati stanje bubrega i količinu vode u organizmu. Rentgen abdomena će isključiti prisutnost tečnosti, stranih tela i tumora, što nam može pomoći i ultrazvuk abdomena. Bitna je i analiza stolice na parazite, bakterije, gljivice, giardiu. U nekim težim slučajevima, pogotovo ako u sadržaju ili stolici nalazimo krv, potrebno je uraditi endoskopiju želuca i creva.

Lečenje takvog pacijenta će se u početku sastojati od simptomatske ili nespecifične terapije koja će smiriti povraćanje i proliv i nadoknaditi izgubljenu tečnost. Ako se postavi pravilna dijagnoza i otkrije pravi uzrok bolesti, dalje lečenje će biti usmjereno na primarnu bolest. Ne moram posebno naglasiti, koliko je u svim ovim slučajevima bitna dijetalna hrana. U nekim slučajevima, zavisno od dijagnoze, takva ishrana će biti celog života. Ono što se preporučuje od dijetalne hrane su proizvodi iz programa veterinarskih dijeta.

S nutricionističkog gledišta potrebno je u slučaju gastroenteritisa osigurati precizno prilagođenu ishranu i imati na umu da sistem organa za varenje ne sme biti prazan.

Hrana treba biti bogata energijom (prema novim saznanjima udeo masti u hrani se ne treba smanjivati) i visoko svarljiva, a dnevnu količinu hrane potrebno je podeliti u veći broj manjih obroka kako se ne bi opterećivao crevni trakt. Potrebno je napomenuti situaciju upale pankreasa kada je neophodno smanjiti količinu masti u hrani, treba početi sa adekvatnom ishranom kako bi se održalo funkcioniranje želuca i creva. Pored svega navedenog u svakom slučaju potrebno je osigurati i ravnotežu korisne crevne flore budući da je ona nužna za pravilan proces varenja hrane.

Ukoliko želite da oglasite psa , mačku ili neku drugu životinju za udomljavanje, molimo vas pripremite kratak opis životinje, slike i broj telefona na koji vas neko može kontaktirati. Hvala! Udomi, ne kupuj!

Postavi oglas