Dg. Pyometra – hronična gnojna upala materice

Pyometra (hronična gnojna upala materice) je dosta često reproduktivno oboljenje, polno zrelih kuja. Tačan uzrok nastanka ovog oboljenja nije potvrđen, smatra se da je bolest multifaktorijalna.

Postoji više faktora koji utiču na nastanak ove bolesti. Jedan od glavnih faktora je nagli porast i visok nivo progesterona koji se odrzava 2 meseca nakon polnog ciklusa. Visok nivo ovog hormona onemogucava zid materice da se kontahuje, sto dovodi do zadrzavanja tecnosti i umnozavanja bakterija u materici,sto doprinosi nastanku gnojne upale. Takodje,u toku estrusa (teranja), bela krvna zrnca,koja normalno štite od nastanka infekcije su sprečena da prodru u matericu. Ovo je prirodan proces koji omogućava ulazak spermatozoida, bez da budu inaktivisani imunim sistemom, što omogućava začeće ploda. Sa druge strane, ovo pogoduje umnožavanju bakterija i zapaljenju materice. Jedino trajno rešenje ovog problema je hiruški zahvat.

Pri ovoj procedure se uklanjaju materica i jajnici,kao kod ovariohisterektomije,ali uz prethodnu stabilizaciju pacijenta nadoknadom tečnosti i potpornom terapijom.Zahvat je složeniji nego kod “klasične sterilizacije”,i nosi sa sobom veći rizik. Nakon operacije je neophodan tretman antibioticima i analgeticima. Prognoze kod ovog stanja su odlične. Ukoliko ljubimac nema nekih drugih zdravstvenih problema (kardiovaskularna dirofilarioza -“bolest srčanog crva, problem sa jetrom, bubrezna insuficijencija) najveći procenat preživi bez ikakvih komplikacija u toku kasnijeg života, i bez povratka ove bolesti.Uglavnom ovi psi na kraju moraju biti podvrgnuti hiruškom zahvatu.

Zbog toga je standardna preporuka u našoj ambulanti hiruško rešavanje ovog problema.Jedina metoda sprečavanja nastanka ove bolesti je STERILIZACIJA. Sve faktore koji doprinose nastanku sprečavamo sterilizacijom.

Tags:

Ukoliko želite da oglasite psa , mačku ili neku drugu životinju za udomljavanje, molimo vas pripremite kratak opis životinje, slike i broj telefona na koji vas neko može kontaktirati. Hvala! Udomi, ne kupuj!

Postavi oglas