Doctor's Search

VAKCINACIJA

Vakcinacija je jedno od inovativnih rešenja nauke koje je  spasilo verovatno veći broj života nego sve veterinarske intervencije zajedno. Zahvaljujući njoj životni vek pasa i mačaka značajno je produžen. 
 
Zašto je blagovremena vakcinacija toliko važna u zaštiti i očuvanju zdravlja kućnih ljubimaca?
Mnoge bolesti protiv kojih možemo zaštiti pse i mačke vakcinacijom, mogu biti u ogromnom % fatalne, čak i do 100 % za ne vakcinisan životinje. Navešćemo samo neke od njih, za koje je verovatno većina od Vas čula, a to su pre svega Parvoviroze (u narodu poznata kao „mačja kuga“) i štenećak kod pasa kao i panleukopenija kod mačaka. To su bolesti koje mogu pokositi čitava legla i generacije nevakcinisanih mladunaca, sa mortalitetom od 100 %. 
 
Vakcinacija se zasniva na principu imunizacije, ubrizgavanjem određene količine „bezopasnog“ uzročnika oboljenja čime se stiče otpornost organizma koja traje različito dugo vreme. 
 
VAKCINACIJA PROTIV ZARAZNIH BOLESTI PASA I MAČAKA
Štenci i mačići su posebno osetljive starosne kategorije i moraju se vakcinisati čim su dovoljno stari da razviju imuni odgovor, a to je:
ZA ŠTENCE  minimum 42 dana, ili 6 nedelja starosti. Nakon 3 do 4 nedelje štenci se revakcinišu (ponovo vakcinišu). Naša preporuka, a u skladu sa svetskim protokolima vakcinacije je da se štenci još jednom revakcinišu u istom vremenskom razmaku (3-4 nedelje) da bismo ostvarili maksimalan imuni odgovor. Kasnije se vakcinacija obavlja 1 godišnje, kako bi se održavao imuni odgovor. 
Vakcina štiti protiv parvoviroze, štenećaka, zaraznog hepatitisa, leptospiroze i parainfluence. 
 
MAČIĆI se vakcinišu sa 8 nedelja starosti, zatim se revakcinišu za 4 do 6 nedelja, nakon čega se vakcina ponavlja 1 godišnje radi održavanja adekvatnog imuniteta. 
Vakcina pruža zaštitu protiv: panleukopeniae, calici virusa, rinotracheitisa i chlamidiae felis. 
 
VAKCINACIJA PROTIV BESNILA PASA I MAČAKA
Minimalna starost za vakcinu protiv besnila je 3 meseca, kada se štenci i mačići i obeležavaju implantacijom mikročipa ispod kože sa leve strane vrata, što popularno nazivamo čipovanje. Životinja tada dobija i svoj pasoš, a podaci o vlasniku i životinji unose u bazu podataka Ministarstva RS. Vakcinacija protiv besnila zakonom je obavezna i sprovodi se 1 godišnje. 
 
Životinja mora biti zdrava i očišćena od unutrašnjih parazita, da bi odgovorila odgovarajućom imunološkom REAKCIJOM, zato preporučujemo čišćenje od parazita pre svake vakcinacij i opšti klinički pregled radi procene zdravlja.