Mačji idiopatski cistitis

Šta je mačji idiopatski cistitis:
Bolest donjih mokraćnoih puteva mačaka (FLUTD) – skup kliničkih znakova povezanih sa abnormalnim mokrenjem mačaka. Neki uzroci FLUTD-a su: infekcije, kamenje, pesak ili kristali u mokraćnoj bešici. Kada stanje nema prepoznatljiv uzrok, naziva se mačji idiopatski cistitis (cistitis – upala mokraćne bešike).Mačji idiopatski cistitis (FIC) je isključiva dijagnoza koja se postavlja nakon što se eliminišu svi uobičajeni ili poznati uzroci kliničkih znakova. Najčešći je kod mačaka mladih do srednjih godina. Ovo stanje se takođe naziva Pandora sindrom, budući da ključni uzroci stanja mogu izazvati abnormalnosti u mnogim organskim sistemima ,i uzima u obzir stres kao bitan faktor koji koji doprinosi njegovom razvoju. Opadanje dlake mogao bi biti još jedan od simptoma.

Najčešći klinički znakovi slični su onima koji se viđaju kod drugih bolesti mokraćnih puteva: napinjanje prilikom mokrenja, krvava ili obojena mokraća, učestalo mokrenje, mokrenje na neuobičajenim mestima, nemogućnost mokrenja (ovo je kritična hitna situacija kada macu odmah morate odvesti kod veterinara!)

Preporuka:
Dijagnostički plan: Trebalo bi uraditi kompletnu krvnu sliku sliku (CBC) i biohemijske analize krvi, kompletnu analizu urina, kulturu mokraće i testovie osetljivosti na antibiotike, ultrazvuk abdomena kako bi se pogledala struktura bešike i prisutnost kristala ili kamenja u bešici. Kao krajnja mera u slučaju da promena ishrane, urinaarnih antiseptika i antibiotika ne da rezultate,
cistoskopija ili endoskopski pregled, biopsija uretre i mokraćne bešike su krajnja metoda dijagnostike.

Lečenje:
Rešavanje faktora stresa, to često uključuje korišćenje lekova za ublažavanje teskobe (anksioznosti) tipa pet calm, zylken….

Održavajte posude sa vodom čistim i napunjenim svežom vodom. Održavajte redovni dnevni raspored uključujući vreme za hranjenje, igru, ljubav i odmor.Budite dosledni pravilima za svoju mačku: nemojte dopustiti vašoj mački da se jedan dan penje na pult, a drugi je grdi.

Ako vaša mačka jede suvu hranu, povremeno koristite hranilicu igračkicu umesto obične posude za hranu. Dodajte penjalice,grebalice, skrivalice za mačke i igračke sa kojima se mačka može igrati. Eliminišite strane mačke od ulaska u vaš životni prostor jer one mogu biti izvor stresa. Smanjite konkurenciju između mačaka u vašem domu tako što ćete osigurati da ima dovoljno krevetića (jedan krevetić više od broja mačaka u domu), mesta za odmor i osigurajte da sve mačke imaju lak pristup hrani i vodi.

Osim toga, ovo stanje se smatra bolnim, pa se koriste lekovi protiv bolova kako bi se ublažila nelagodnost prilikom epizoda.

Takođe se mogu propisati antispazmodički lekovi za sprečavanje grčeva uretre.

Promenu u ishrani: što veći udeo vlažne hrane u koju čak možete dodavati vodu. Preći na ishranu koja zakišeljava mokraću I otapa postojeće, odnosno prevenira nastajanje novih kristala ( Urinary s.o.)i. Prognoza: Ponavljanje stanja može biti uobičajeno. Lečenje može pomoći u smanjenju učestalosti ili poboljšanju kliničke slike i tako ublažiti nelagodnost vaše mačke. Ključno je paziti na razvoj kliničkih znakova i, biti svestan promena u okolini koje mogu izazvati ponovnu pojavu usled stresa.

Tags:

Ukoliko želite da oglasite psa , mačku ili neku drugu životinju za udomljavanje, molimo vas pripremite kratak opis životinje, slike i broj telefona na koji vas neko može kontaktirati. Hvala! Udomi, ne kupuj!

Postavi oglas